En “gäldstuga” var ett slags häkte för människor som inte kunde betala för sig. Skuldsatta stackare, förbannade av sina långivare som levde vidare utanför

En “gäldstuga” var ett slags häkte för människor som inte kunde betala för sig. Skuldsatta stackare, förbannade av sina långivare som levde vidare utanför gallret. Åren 1781-1872 inrymdes just Stockholms Bysättningshäkte i huset där Restaurang och bar Häktet numera finns. Med lite fantasi kan du fortfarande se ett gäng fångar sitta och knapra på en hård brödbit medan de kliar löss ur håret. Fast det är såklart om du vågar stanna kvar efter stägning klockan 03 på natten? På Häktet hittar du två barer, varav den mindre baren har viner från hela världen. I stora baren ryms hjärtat hos själva krogen, som är stora matsalen. I köket regerar dock ingen fångvaktare utan kockar som Magnus Karlsson (ex Grands Franska och KB) och Petter Isaksson (ex Cape East, Kyrkbyns Kök, Thomas Kök & Matsal).

Boka bord här ikväll så fär du en kram!

Välkomna

HÄKTET

Andra Mood Offers av Haktet

Daniel Lemma, född 12 oktober 1970 i Etiopien, är en svensk sångare och låtskrivare. Lemmas musik är starkt förankrad i en amerikansk rootstradition, med

Daniel Lemma, född 12 oktober 1970 i Etiopien, är en svensk sångare och låtskrivare.

Lemmas musik är starkt förankrad i en amerikansk rootstradition, med tydliga inslag av blues, gospel och soul. Lemma har själv i intervjuer betonat influenserna från äldre amerikansk folkmusik, och sångare som Leadbelly och Frank Stokes, men även artister som Chuck Berry och James Brown och Bob Dylan.

Lemma växte upp i Nyhamnsläge i Höganäs kommun i Skåne. Han flyttade i sena tonåren till Göteborg, där han började spela på klubbar och barer. Lemma ingick i mitten av 90-talet i gruppen Mo Blues som 1997 gav ut skivan ”For The Road” (Prophone Records). Lemma flyttade kort därefter till New York där han kontrakterades av ( och spelade in en skiva för) Pallas Records. Skivan kom pga en rättslig tvist dock aldrig att ges ut. Tiden i New York kom dock att vara nyttig för Lemma då han fick tillfälle att slipa sitt uttryck på stadens klubbar och musikställen. Kort efter att Lemma återvänt till Sverige fick han sitt musikaliska genombrott med filmmusiken till Josef Fares film Jalla! Jalla! och skivan Morning Train (2001). Såväl albumet som singeln ” If I Used To Love You ” sålde guld och grammisnominerades.