11-20 OKTOBER BLIR DET JAZZFEST IGEN, VI SES!

Stockholm Jazz Festival 2019
Festivalen är den åttonde upplagan sedan Stockholm Jazz Festival flyttade inomhus och förlades till hösten (2012). Sedan dess har festivalen vuxit sig större och starkare och nått nya publikgrupper och scener. Förra året slog Stockholm Jazz Festival rekord då 63 scener arrangerade över 200 konserter och besöktes av 29221 personer under sina tio dagar. Stockholm Jazz Festival drivs av Jazzklubb Fasching.

 

6 AKTER DU INTE FÅR MISSA PÅ STOCKHOLM JAZZ FESTIVAL

Stockholm Jazz Festival har som alltid ett nästan oändligt antal artister på ett oändligt antal scener. Vi har valt ut de sex spelningar du absolut inte får missa under veckan – bossanova, Dixieland, Wayne Shorter och mer.

1. Wayne Shorter Quartet
”Världens bästa improviserare”, som spelat i Weather Report och med Miles Davis. Wayne Shorter är världens kanske största levande jazzlegend, och han kommer till Stockholm! Ingen får missa hard-bopens okrönta konung.
19:30, lördag den 18 oktober på Konserthuset.

2. Lina Nyberg sjunger Antonio Carlos Jobim
Lina Nyberg har en röst med ett sällsynt djup och en skärpa som lyckas placera varje vibration rätt. Att hon ska sjunga låtar skrivna av Antonio Carlos Jobim, mannen som i princip skapade bossanovan och skrev genrens bästa kompositioner, öppnar upp för en fantastisk kombination.
12:00, fredag den 17 oktober på Kulturhuset Stadsteatern

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren. Foto: Martina Ankarfyr.

3. Isabella Lundgren
Med en röst som gärna låter sig påminnas om Billie Holiday fick Isabelle Lundgren finfin kritik för sin debutskiva It Had to be You. Gillar du klassika jazzstandards framförda av Isabelle Lundgrens utsökta röst kommer du inte att bli besviken.
21:30, fredag den 17 oktober på Fasching

4. Stockholm Stompers
Stockholm Stompers, spelar något som alldeles för få jazzorkestrar gör, nämligen Dixielandjazz. Bara det faktum att de har en tvättbräda är ett argument för att se dem.
19:00, torsdag den 16 oktober på Louis Restaurang & Jazzklubb

Ann-Sofi Söderqvist

Ann-Sofi Söderqvist.

5. ASJO
Ann-Sofi Söderqvist med sitt nittonmannaband rör sig fritt mellan jazzens olika dimensioner. Ibland låter kompositionerna som hämtade från Miles Davis Sketches of Spain, ibland som någonting Quincy Jones skulle kunna ha varit inblandad i. Men bra är det, och ibland är det skönt att höra annat än jazzstandards.
20:00, onsdag den 15 oktober på Fasching

6. Soundscape Orchestra
All jazz behöver inte vara konservativ och styltig, full av akustiska instrument som uppfannas för flera hundra år sedan. Det visar Soundscape Orchestra, lett av Thomas Wingren och hans laptop, som tillsammans med kvintettens piano, vibrafon, saxofon och trummor tar jazzen åt nya håll.
21:00, lördag den 18 oktober på Scandic Grand Central

Stockholms Jazz Festival äger rum mellan 11 och 20 oktober. Program hittar du här!