Drinkar i världsklass gjorda på närodlade svenska råvaror, ackompanjerat av ett prisbelönt kök och sammanfört av en cool inredningsdesign – dessa tre element i kombination är receptet för en ny spännande upplevelse i hjärtat av Stockholms Gamla Stan.

 

VÅR HISTORIA

 

Det allra första svenska apoteket var Hovapoteket i Kungliga slottet på 1400-talet.

 

Den förste apotekaren, en mäster Lukas, antogs av Gustav Vasa. Hans efterträdare hette Anthonius Busenius, en nederländsk apotekare som först tjänade vid Gustav Vasas hov och därefter hos Erik XIV och Johan III. Den 21 mars 1575 tilläts Busenius att flytta ut en del av det kungliga slottets medicinförråd och börja sälja läkemedel till allmänheten.

 

Platsen var här på Stortorget i Gamla Stan, stadens självklara centrum. Apoteket drevs under namnet Schmidtens apotek till 1625 då det flyttade till Tyska Brinken under namnet Apoteket Lejonet.

 

Apoteket var en spegel av den tidens syn på sjukdom och läkande; en mix av läkekonst, vetenskap, folktro, religion, magi och kvacksalveri. Man hade monopol på handeln med läkemedel och gifter, men kunde även sälja tvivelaktiga ingredienser som t ex elfenben, mumiepulver, påfågelsträck, enhörningshorn, pulveriserade ädelstenar eller sol- och månessens…

 

Tidens fascination för alkemi, strävan efter att framställa guld och finna koden till evigt liv, spelade också in. Många furstar, kungar och drottningar höll sig med egna alkemister, personer som faktiskt till stor del lade grunden till den moderna vetenskapen.